Postmodernisme Zaanstad deel 2

Door: Simon Giling

Tijdens deze lezing staat het postmodernisme centraal. We richten ons daarbij specifiek op Zaandam waar Sjoerd Soeters zo duidelijk zijn stempel heeft achtergelaten. Maar voordat we ingaan op deze stroming wordt een korte inleiding gegeven over de laat 19e eeuwse en 20e eeuwse bouwkunst zodat u een goed beeld krijgt van de ontstaansgeschiedenis van het postmodernisme.

Postmodernisme is een aanduiding voor een verzameling bouwstijlen die na 1960 zijn ontstaan als een reactie op met name het modernisme: een stroming die zich kenmerkt door zeer strakke, functionele ontwerpen zonder ornamenten. Deze architectuur kenmerkt zich door vrije vormen, fantasievolle detailleringen en verwijzingen naar het verleden. Zij neemt in de hedendaagse architectuur een belangrijke plaats in.
Soeters geldt al jaren als het enfant terrible van de Nederlandse architectenwereld. Hij is destijds verguisd om de nostalgische grachten en huizen die hij ontwierp voor het Java-eiland in Amsterdam. En dan nu weer Zaanstad, dat een compleet nieuw stadshart kreeg doordrenkt van Zaans groen.

Bekijk de lezing hieronder.