‘Opgravingen onder Ons’ Lieve Heer op Solder

Door: Jaap Kottman

Wat gooiden Amsterdammers vroeger allemaal niet weg? De mooiste bokalen en roemers verdwenen in de beerput. En aardewerk. Wat verder nog?
In de beginjaren van de geheel gerestaureerde 17e-eeuwse kapel Ons’ Lieve Heer op Solder aan de Oudezijds Voorburgwal bevond zich in het voorhuis van dat pand een tapperij, het Momhuys. Terwijl men boven kerkte, ‘op Solder’, ging het tappen gewoon door. Je mocht er beneden niks van merken, al was het algemeen bekend dat er een katholieke kerk was. Tegenwoordig spreekt men daarom van huiskerk, niet meer van schuilkerk. We keren met Jaap Kottman, specialist archeologisch glas, terug naar die Gouden Jaren 1661 tot 1750. Zijn gemeentelijk Bureau Monumenten en Archeologie kon er opgravingen doen. Jaap stond erbij. Wat een buitenkans! Er lag een schat in de beerput.

Het niet erg oude pand naast de kerk werd recent in zijn geheel afgebroken ten faveure van een nieuw gebouw met ruime entree en onderdoorgang, zodat er meer ruimte beschikbaar kwam voor museale activiteiten. Het huis waarin de huiskerk zich bevindt had bovendien funderingsherstel nodig.
Laat u meeslepen door het werk van de archeoloog, in het bijzonder van de glasarcheoloog; hoe gaat die te werk? Misschien neemt hij iets van glas voor ons mee.

Organisatie afdeling Oost, contactpersonen:
Herman Pieters, telefoon 020-6992935, hjpieters@gmail.com
Jan Dijk, telefoon 020-6924600, jjdijk@telfort.nl

Bekijk de lezing hieronder.