Zonnestraal, architectonisch en sociaal monument en de verbinding met Amsterdam

Lezing door: Jan Schriefer
Datum: 3 oktober 2023
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Huis van de Wijk de Banne, Bezaanjachtplein 247, ingang winkelcentrum, Amsterdam-Noord
Prijs: leden 0,- / niet-leden 5,-

Bent u lid, log dan in en boek met de ledenprijs: Inloggen

Omschrijving

Jan Schriefer is geboren en getogen op Zonnestraal. Zijn vader was een van de tuberculose patiënten en kon alleen een gezin stichten in de bescherming van het sanatorium. Sinds 1983 geeft Jan rondleidingen op Zonnestraal en hij vertelt deze avond met name over de architectuur, de restauraties, de sociale geschiedenis en link met Amsterdam.
In 1905 richtte de ANDB (Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond) het Diamantbewerkers Koperen Stelenfonds “Nieuwe Levenskracht” op. Uit dit fonds ontstond de Vereniging Zonnestraal die in 1928 het Sanatorium Zonnestraal opende. Het werd ontworpen door architecten van het Nieuwe Bouwen, Jan Duiker, Bernard Bijvoet en Jan Gerko Wiebenga. Er was een speciale verbinding met Amsterdam, vooral doordat het initiatief vanuit de Amsterdamse Diamantbewerkers kwam. Na de oorlog verwachtte Amsterdam een enorme explosie van tuberculose door de slechte omstandigheden in de oorlog. Er werd 1 miljoen gulden geïnvesteerd in de uitbreiding van Zonnestraal met Zweedse barakken. Midden jaren vijftig was de tuberculose te genezen met medicijnen en werd Zonnestraal opvang voor oudere Amsterdamse patiënten, die de ziekenhuisbedden te langdurig bezet hielden en door middel van revalidatie weer klaargestoomd werden om naar huis terug te keren. Zonnestraal werd hierdoor een centrum waar men zich specialiseerde in geriatrie.

Organisatie: afdeling Noord.

Locatie

Huis van de Wijk de Banne, Bezaanjachtplein 247, ingang winkelcentrum, Amsterdam-Noord
Bezaanjachtplein 247
Amsterdam

Bereikbaar

bus 34, halte Statenjachtstraat.

 

Bijzonderheden
De zaal is via een lift toegankelijk voor  rolstoelen

Parkeren

In de omgeving is voldoende gratis parkeergelegenheid. Niet de parkeergarage gebruiken, aangezien deze slechts tot 20.30 uur open is.