Doorijzen vd.Karnemelksloot bij Naarden, jan.1814, P.G.van Os

Vestingwal Naarden – gemankeerd UNESCO monument?

Door: gids Vestingmuseum
Datum: 26 april 2023
Startpunt: entree Nederlands Vestingmuseum, Westwalstraat 6, Naarden
Prijs: leden 9,50 / niet-leden 12,00

Bent u lid, log dan in en boek met de ledenprijs: Inloggen

Omschrijving

Het Nationaal Vestingmuseum ziet u bij nadering van de zuidkant direct liggen met duidelijke letters. Cornelis Kraijenhoff begroet u al bij de entree. U leert over bastions, kazematten, ravelijnen, kruitkamers. Bijzondere kanonnen op nieuwe affuiten. Naardens geschiedenis kent dramatische momenten. Denk aan Alva, die de stad uitmoordde. En het Rampjaar 1672 toen de stad door de Fransen werd ingenomen, hij lag buiten de Waterlinie. U beleeft het.
Speciaal wordt u doorgezaagd over Cornelis Kraijenhoff over wie u kortgeleden een lezing hebt kunnen horen. Al zijn attributen zijn hier.
Het Beleg van 1814 krijgt veel aandacht. De Fransen wisten van geen wijken. Schilderijen uit het Rijksmuseum (kopieën) verbeelden dit aangrijpend. Die postduif vergeet u nooit meer. En veel foto’s van Napoleons Waterloo-soldaten zijn hier te bewonderen.
Echt waar.
De trappen in het museum zijn lastig. De meeste ruimten zijn wel rolstoel-toegankelijk. U kunt zichzelf nog op de hoogte stellen van de verschillende waterlinies in Nederland. En na afloop de Vesting Naarden even in lopen of naar het Naardermeer gaan. Altijd fijn.

Organisatie: afdeling Oost.

Bereikbaar

Bus 110 of ov-fiets voor station Naarden-Bussum naar halte Westwalstraat.

Bijzonderheden
De kosten zijn inclusief koffie en hun eigen heerlijke appelgebak. De entree van € 10,50 is voor eigen rekening maar met Museumkaart gratis.