Twee rijke weduwen

Lezing door: Geertje Wiersma
Datum: 8 februari 2024
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Buurthuis Lydia
Prijs: leden 0,00 / niet-leden 5,00

Bent u lid, log dan in en boek met de ledenprijs: Inloggen

Omschrijving

Op 10 maart 1816 voltekende de schatrijke weduwe Johanna Jacoba Borski-Van de Velde het aanvangskapitaal van de Nederlandsche Bank, waarmee ze deze van de ondergang redde. Ook de ABN AMRO heeft veel aan haar te danken: meerdere malen schoot zij de Nederlandsche Handel-Maatschappij en de firma Hope & Co, gelieerd aan de huidige ABN AMRO, financieel te hulp.
Na de dood van haar echtgenoot, de rijke handelaar Willem Borski, beheerde zijn weduwe Johanna zijn nalatenschap. Gedurende de dertig jaar dat zij aan het hoofd stond van de firma Wed. W. Borski wist zij het vermogen flink uit te breiden. Tot op hoge leeftijd hield zij niet alleen de touwtjes van de firma, maar ook die van haar gezin strak in handen – zij was moeder van acht kinderen. De firma Wed. W. Borski en het hele Nederlandse bankwezen van de negentiende eeuw hebben daarvan de vruchten geplukt.

Schatrijk was ze, de kinderloze redersweduwe Neeltje Pater (1730-1789). Als grootaandeelhouder van de VOC en eigenaar van Amsterdamse pakhuizen, juwelen en porseleinverzamelingen mocht ze zich rekenen tot Hollands rijkste inwoners. Neeltjes grootste gemis was een echte erfgenaam. Op haar sterfbed – enkele uren vóór haar overlijden – liet ze haar testament opmaken. Volgens de overlevering stond het vol geheimzinnige voorwaarden. Binnen vier maanden was een deel van de erfenis verdeeld tussen een verre neef en een verre nicht. Maar hadden zij wel recht op de miljoenen? En wat gebeurde er met de kostbaarste sieraden, goud en waardepapieren? Direct na de verdeling van het enorme fortuin ontstond onenigheid. Het testament, de boedelbeschrijving en afwikkelingsgegevens werden niet openbaar gemaakt, waardoor de verwarring alleen maar groter werd. Talloze processen moesten de ware erfgenamen aanwijzen en de verdwenen miljoenen boven water krijgen.

Organisatie: afdeling Zuid.

Locatie

Buurthuis Lydia
Roelof Hartplein 2a
Amsterdam

Bereikbaar

Trams 3, 5, 12 en 24

Parkeren

€ 6,50 per uur