Stoomgemaal De Cruquius

Door: gidsen van het museum
Datum: 8 maart 2023
Startpunt: Stoomgemaal, Cruquiusdijk 27, Cruquius
Eindpunt: Stoomgemaal, Cruquiusdijk 27, Cruquius
Prijs: leden 4,00 / niet-leden 6,00

Bent u lid, log dan in en boek met de ledenprijs: Inloggen

Omschrijving

Eeuwenlang werd in het lage veengebied tussen Amsterdam, Haarlem en Leiden turf gewonnen. Zo ontstonden de veenplassen die door stormen uitgroeiden tot grote meren. Uiteindelijk versmolten een vijftal meren tot de Haarlemmermeer, het grootste, maar zeer gevaarlijke binnenmeer van Nederland.
In 1836 was de overstromingsdreiging van Amsterdam en Leiden voor koning Willem I het moment om tot droogmaking van de Haarlemmermeer te besluiten. Acht jaar lang werd gewerkt aan de aanleg van de ringdijk en de ringvaart. Na voltooiing hiervan kon met behulp van gemalen de droogmaking van het meer beginnen De Cruquius is een van de drie gemalen waarmee de Haarlemmermeer werd drooggelegd. Tot 1932 heeft De Cruquius dienst gedaan. Het gebouw bevindt zich nu nog steeds in de originele staat van de negentiende eeuw.
Zowel bouwkundig als installatietechnisch is het gemaal bijzonder fraai vormgegeven. Buiten zien we o.a. de bijzondere kantelen en fraai metselwerk. Binnen zien we de mooie neogotische elementen, zoals de versierde gietijzeren trappen en de spitsbogen en kun je de grootste Cornish stoommachine ter wereld in volle werking bewonderen, precies zoals hij – bijna twee eeuwen geleden – de Haarlemmermeer drooglegde.

Organisatie: afdeling Noord.

Bereikbaar

Het museum ligt langs de kruising van de N201 en de Ringvaart/Cruquiusdijk. De N201 is zowel vanuit Haarlem-Heemstede, als vanuit Hoofddorp-Aalsmeer, te volgen. Rijdt de Cruquiusdijk op en direct na het Theehuis Cruquius rechtsaf naar de parkeerplaatsen.
Met o.v.: vanaf Station Haarlem of Hoofddorp met buslijn 340; uitstappen halte Cruquiusbrug.

Duur: ca. 1½ uur

Bijzonderheden: toegang tot het museum moet u nog apart betalen € 9,00), maar is met Museumkaart gratis.