Rondleiding “De Burcht”

Door: medewerkers van De Burcht
Datum: 11 januari 2023
Tijd: 10.30 uur tot 12.00 uur
Startpunt: Henri Polaklaan 9
Eindpunt: Henri Polaklaan 9
Prijs: leden 11,00 / niet-leden 13,50

Uitverkocht

Schrijf u in op de wachtlijst en ontvang een e-mail wanneer deze activiteit beschikbaar is.

Bent u lid, log dan in en boek met de ledenprijs: Inloggen

Omschrijving

Het vakbondsgebouw van de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond aan de Henri Polaklaan 9, geldt als één van de hoogtepunten uit het werk van architect H.P. Berlage. Het heeft een uitzonderlijk gaaf bewaard interieur, waaraan vooraanstaande kunstenaars en decorateurs meewerkten. Het ontwerp kwam tot stand in 1899-1900, tegelijk met de Koopmansbeurs aan het Damrak.
Berlage ontwierp een sobere gevel met een monumentale ingangspartij onder een massieve boog en een toren. De vorm van het gebouw, met toren, kantelen en trappenhuis-binnenhof, is geïnspireerd op de architectuur van Italiaanse stadshuizen uit de Renaissance.
Direct achter de ingang ligt een monumentaal trappenhuis. Langs gemetselde bogen en een zandstenen balustrade valt het invallende licht op de trap. De muren zijn opgemetseld in geel geglazuurde baksteen. De lamp uit 1919 is van de hand van Jan Eisenloeffel. In de bondsraadzaal bevinden zich monumentale muurschilderingen van Richard Roland Holst uit 1907. In de voormalige bestuurskamer op de eerste verdieping bevinden zich nog drie wandschilderingen van Roland Holst. Zij symboliseren de indeling van het etmaal in drie fasen: ‘De Sterke Uren van de Arbeid’, ‘De Zachte Uren van de Ontspanning’ en ‘De Diepe Uren van de Slaap’.

Bereikbaar

Tram 14 halte Artis, metro 51, 53 en 54 halte Waterlooplein, uitgang Nieuwe Herengracht