De Boomkerk

Korte geschiedenis van de Boomkerk en Beeldhouwkunst in Amsterdam (na de pauze)

Lezing door: Alex Kuiper (Boomkerk) en Simon Giling (Beeldhouwkunst in Amsterdam)
Datum: 24 januari 2023
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: De Boomkerk
Prijs: leden 0,- / niet-leden 5,-

Bent u lid, log dan in en boek met de ledenprijs: Inloggen

Omschrijving

Om de leden kennis te laten maken met de nieuwe locatie van West is er een korte lezing over deze kerk inclusief een rondleiding door het gebouw. De bijeenkomst wordt gehouden in de glazen zaal van de Heilige Franciscus van Assisi kerk, beter bekend onder de naam De Boomkerk of De Boom. De naam van De Boom gaat terug op de schuilkerk ’t Boompje die sinds 1578 door paters franciscanen bediend werd. Rond 1910 werd de oude binnenstad kerk verkocht en gesloopt, mede in verband met de toenemende ontvolking van de binnenstad. De kerk maakte plaats voor het winkelpand van Vroom & Dreesmann.
De paters franciscanen stichtten een nieuwe parochie in het westen van Amsterdam. De nieuwe kerk werd in 1910/11 gebouwd aan de Admiraal de Ruijterweg naar ontwerp van architect Peter Bekkers, leerling van Pierre Cuypers.
Na de verwelkoming is er de mogelijkheid om de kerk te bezichtigen waarbij een toelichting wordt gegeven over het interieur.
Na de koffiepauze geeft Simon Giling de lezing die hij na de ALV van het afgelopen jaar heeft verzorgd en ook nog op 13 december 2022 via Zoom: “Beeldhouwkunst in Amsterdam”. De stad staat er vol mee. Veel gevels zijn versierd met kunstwerken, die je al wandelend door de stad tegenkomt. Amsterdam is één groot openluchtmuseum. Zo komen we beelden tegen van Joseph Mendes da Costa en Lambertus Zijl. Zij zijn vooral bekend door het vervaardigen van beelden en ornamenten op gebouwen. Uiteraard kunnen we niet om Hildo Krop heen die bekend is geworden als stadsbeeldhouwer, maar zijn carrière begon als banketbakker in Steenwijk.
We maken een aantal uitstapjes en komen op verschillende plekken in de stad langs beelden van Lambertus Zijl, Frits van Hall, Gerrit van der Veen, Carel Kneulman en vele anderen. En we maken kennis met het Siegerpark: een bijzonder aardig parkje aan de Sloterweg in Amsterdam. Het bijzondere van het park is dat de beelden zo zijn geplaatst dat ze niet domineren maar zich voegen naar de omringende natuur.

Organisatie: afdeling West

Locatie

De Boomkerk
Admiraal de Ruijterweg 406, maar ingang aan de achterzijde van de kerk, Gibraltarstraat 55
Amsterdam

Bereikbaar

Tramlijn 19, halte Wiltzanghlaan.

Parkeren

€ 4,50 per uur.