De Stelling van Amsterdam

Lezing door: René Ros
Datum: 12 januari 2023
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Buurthuis Lydia
Prijs: leden 0,- / niet-leden 5,-

Bent u lid, log dan in en boek met de ledenprijs: Inloggen

Omschrijving

U hebt vast wel eens gehoord van de Stelling van Amsterdam, dat een van de UNESCO Werelderfgoed-monumenten van ons land is. Misschien was een van uw voorvaders wel een van de 12.500 militairen die er in de Eerste Wereldoorlog hielpen om ons land buiten een oorlog te houden?
Kom naar onze lezing als u meer wilt weten over de 46 forten en batterijen rond de hoofdstad.
In de Vestingwet 1874 werden onze verdedigingslinies wettelijk vastgelegd waaronder een geheel nieuwe linie rond Amsterdam. Water vormde de eerste en belangrijkste verdediging en vervolgens verschenen forten op de plaatsen waar het water onvoldoende een barrière vormde. Maar zonder voldoende voeding en materiaal zou een vijand nooit lang te weerstaan zijn en ook daaraan is veel aandacht geschonken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog beleefde de Stelling van Amsterdam haar hoogtepunt toen duizenden militairen, veelal oudere dienstplichtigen, meerdere jaren in de forten leefden.
Wie waren die militairen en wat was het doel van hun inzet en daarmee van de Stelling? Er heeft nooit een vijand voor de Stelling gestaan maar is het daardoor nutteloos geweest? Tegenwoordig gebruiken we de Stelling als recreatiegebied en de forten voor heel verschillende doeleinden.
In een multimediale presentatie maakt René Ros de vrijwel onzichtbare Stelling van Amsterdam zichtbaar. Hij voert sinds 1998 als vrijetijds-historicus archief- en veldonderzoek uit naar het militair erfgoed in de regio Amsterdam. Voorafgaand aan de lezing wordt de documentaire “Geheim landschap” vertoond over militair erfgoed in Europa en Nederland.

Organisatie: afdeling Zuid.

Locatie

Buurthuis Lydia
Roelof Hartplein 2a
Amsterdam

Bereikbaar

Trams 3, 5, 12 en 24

Parkeren

€ 6,00 per uur