Generaal Daendels neemt afscheid van luitenant-kolonel Krayenhoff

Cornelis Kraijenhoff, alleskunner en zijn Posten

Lezing door: Jan Dijk en René Ros (vrijetijds-historicus Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam en specialist Kenniscentrum Waterlinies)
Datum: 17 april 2023
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Kerkelijk Centrum De Bron
Prijs: leden 0,- / niet-leden 5,-

Bent u lid, log dan in en boek met de ledenprijs: Inloggen

Omschrijving

Een homo universalis. Kunstschilder, jurist, filosoof, gerespecteerd arts. Hield in die tijd, en in zijn late jaren, in alle clubs lezingen over van alles. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Vesting-, zelfs liniebouwer, waterstaatman, cartograaf, bliksemafleider. Alleskunner. Zolang het land maar zelfstandig was en één en ondeelbaar. In Amsterdam tweemaal bij een omwenteling betrokken, eenmaal als aanstichter en eenmaal als gouverneur. Construeerde de eerste stelling van Amsterdam, dichterbij dan de latere Stelling. Zijn beste tijd was onder Lodewijk Napoleon.
Later zoals zovelen direct door Willem I in genade aangenomen. Naarden moeizaam op de Fransen heroverd en kolossale Barrière van Wellington aangelegd in toenmalig Zuid-Nederland. Voor niks eigenlijk. Schreef zijn lijvige autobiografie en is tweemaal begraven.
Dit is nog maar de helft: er is nog veel meer te vertellen. Wat hij deed is ontzagwekkend. René Ros vertelt hoe, en op welke plekken nog wat te zien is van de Posten van Kraijenhoff. Jan Dijk heeft zich vanuit historische belangstelling verdiept in persoon en tijd van
Kraijenhoff.

Organisatie: afdeling Oost.

Locatie

Kerkelijk Centrum De Bron
Middenweg 74
Amsterdam

Bereikbaar

Tram 19 en de bussen 41, 65, 240, 320, 322 en 327

Parkeren

Gratis voor leden, niet-leden € 5,00.