(Buurman) Diemen is ouder dan Amsterdam

Lezing door: Peter Texier
Datum: 2 april 2024
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Huis van de Wijk de Banne, Bezaanjachtplein 247, ingang winkelcentrum, Amsterdam-Noord
Prijs: leden 0,- / niet-leden 5,-

Bent u lid, log dan in en boek met de ledenprijs: Inloggen

Omschrijving

De ontginning in het huidige Diemen start rond het begin van het jaar 1000. Het drassige gebied lag ongeveer 3 meter hoger dan het huidige landschap. Er werden sloten gegraven en het gebied werd ontwaterd. In het begin was akkerbouw mogelijk, maar door de bodemdaling zien we vanaf 1400 alleen nog maar veeteelt. Om droge voeten te houden begonnen de boeren de erven van hun boerderijen op te hogen tot terpen. Zo bestaat de kern Oud-Diemen uit een aantal aansluitende terpen.
Van circa 1100 tot 1650 was Oud-Diemen het centrum van Diemen. Er stond een kerk, de Mariakerk uit de 14e eeuw (voordien stond er een houten kerkje), er was een school en er werd recht gesproken in het Regthuys. Het dorp lag op de verbindingsweg tussen de Diemerzeedijk in het noorden en Ouderkerk aan de Amstel in het zuiden. Op de kruising met de Bovenrijkersloot werd een tolbrug aangelegd. Deze brug werd ook wel de Heijn Gijsenbrug genoemd. Hier omheen ontstond het buurtschapje Diemerbrug. Na de aanleg van de Muidertrekvaart in 1638 en de Weespertrekvaart in 1640 werden langzamerhand de centrale functies van het dorp verplaatst naar Diemerbrug.

Organisatie: afdeling Noord.

Locatie

Huis van de Wijk de Banne, Bezaanjachtplein 247, ingang winkelcentrum, Amsterdam-Noord
Bezaanjachtplein 247
Amsterdam

Bereikbaar

bus 34, halte Statenjachtstraat.

 

Bijzonderheden
De zaal is via een lift toegankelijk voor  rolstoelen

Parkeren

In de omgeving is voldoende gratis parkeergelegenheid. Niet de parkeergarage gebruiken, aangezien deze slechts tot 20.30 uur open is.