Eendenkooi

Busexcursie “Dagje Vijfhuizen”

Door: Dik van Dijk
Datum: 6 mei 2023
Tijd: Dagexcursie: 10.30 - 17.20 uur
Startpunt: Surinameplein nabij de bloemenkiosk van Jan Bloem
Prijs: leden 47,50 / niet-leden 52,50

19 op voorraad

Bent u lid, log dan in en boek met de ledenprijs: Inloggen

Omschrijving

Het dorp Vijfhuizen ligt in de Haarlemmermeer onder de rook van Haarlem, Hoofddorp én Schiphol. Het programma bevat rondleiding Eendenkooi, bezoek aan het Fort Vijfhuizen inclusief lunch en bezoek aan het indrukwekkende MH17-monument.
Ca. 11 uur Eendenkooi. Rondleiding in de Eendenkooi van de familie Stokman aan de Kromme Spieringweg 355. Een eendenkooi is een natuurgebied, vanouds ingericht om wilde eenden te vangen via een vijver en sloten, omsloten door een hakhoutbos. Een geheimzinnig plekje waar bezoekers slechts van half april tot eind mei welkom zijn. In de middeleeuwen voorzagen de eendenkooien de samenleving van voedsel. De geschiedenis van deze kooi gaat terug tot 1701. Tijdens de rondleiding krijgt u het naadje van de kous te horen.

Ca. 12.45 uur Fort Vijfhuizen. ‘Fort bij Vijfhuizen’ is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het was de taak van dit fort om de Ringvaart en dijk van de Haarlemmermeerpolder te verdedigen.
Gebouwd tussen 1897-1899 was het fort een van de eerste in (ongewapend) beton. In de eerste decennia was er een bezetting van rond de 300 man. Vanaf 1960 in gebruik als opslag van explosieven, munitie onderzoek en tot 1995 opslag voor in beslag genomen vuurwerk. Is nu het Kunstfort Vijfhuizen geheten vanwege de kunstenaarsateliers en kunstvoorwerpen rondom.
We beginnen met koffie en een uitgebreide lunch in Restaurant ’t Fort, waarna een rondleiding volgt met gidsen in en rondom het fort.

Ca. 15.30 uur Nationaal Monument MH17
Op donderdag 17 juli 2014 verloren 298 inzittenden van vlucht MH17 van Malaysia Airlines naar Kuala Lumpur het leven in het luchtruim boven Oost-Oekraïne door een Buk-raketaanval. Rampspoed die de wereld schokte – nietsvermoedende mensen op weg naar een vakantie, hun huis of familie, werden getroffen door geweld uit een schijnbaar verre burgeroorlog.
Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen eert de slachtoffers van deze ramp en houdt de herinnering aan hen levend. Het monument bestaat uit een bomenlint en een gedenkteken. Op het bomenlint zijn 298 bomen geplant: één voor elk slachtoffer en in het hart van het bomenlint is een intiem amfitheater met gedenkteken. Dik van Dijk geeft u alle informatie en leidt u rond.

Organisatie: afdeling West

Bereikbaar

Tramlijnen 1 en 17 en bus 15.

Bijzonderheden
Wij verzoeken u ’s morgens op tijd aanwezig te zijn.
Deze excursie is alleen geschikt voor redelijk mobiele deelnemers.
De prijs is inclusief een uitgebreide lunch.