St.Ignatiusgymnasium Rubensstraat

Beethovenstraat 1933-1945

Door: Michel Didier
Datum: 3 april 2024
Tijd: 11.00 - 13.00 uur
Startpunt: Apollolaan tegenover nr.95, bij het Verzetsmonument in de middenberm, vlak bij de hoek met de Beethovenstraat
Eindpunt: Apollolaan nr.117
Prijs: leden € 12,00 en niet-leden € 15,00

Bent u lid, log dan in en boek met de ledenprijs: Inloggen

Omschrijving

Beethovenstraat 1933-1945, profiel van de ‘Brede Jodenstraat’, met nazi’s, slachtoffers, verraders en verzetshelden.
Gekscherend werd de Beethovenstraat de Brede Jodenstraat genoemd, omdat ruim een derde van de buurtbewoners van Joodse afkomst was. En tramlijn 24 heette de ‘Palestina-express’ of ‘Berlijnexpress’, vanwege de vele Duitse joden die zich er vanaf 1933 vestigden. Siegfried en Suzanna Hergershausen begonnen er in 1935 een slagerij met een koosjer restaurant, later Hergo.
Tijdens de bezetting werden er 18.000 Joden gedeporteerd en woonden hier verraders en nazi’s naast joden en verzetsmensen. Hier werd SD-er Herbert Oelschläger vermoord, wat harde represailles ten gevolge had. Verzetsgroep CS6 had hier zijn hoofdkwartier. Ook bombardeerde de RAF het hoofdkwartier van de SD en de Zentralstelle für jüdische Auswanderung, beide gehuisvest in een school in deze nieuwe buurt, waar zich ook de monumenten voor de heldhaftige Tante Truus, Freek Ox en Gerhard Badrian bevinden. En op Paaszondag 1965 sprong de legendarische actrice Fien de la Mar van 2 hoog uit het raam, ‘om alles’.
Veel sculpturen en monumenten op deze wandeling in een Amsterdamse School- en Nieuwe Bouwen-buurt.

Organisatie: afdeling West

Bereikbaar

tram 24