Artis Bibliotheek

Door: Hans Mulder
Datum: 16 februari 2024
Tijd: 10.30/14.30 - 12.00/16.00 uur
Startpunt: Plantage Middenlaan 45
Eindpunt: idem
Prijs: leden € 12,00 en niet-leden € 15,00

Bent u lid, log dan in en boek met de ledenprijs: Inloggen

Omschrijving

De oprichters van de vereniging Natura Artis Magistra (de natuur is de leermeesteres van de kunst) stelden zich in 1838 ten doel de levende natuur in de tuin te verzamelen en dode natuur in een museum te presenteren. Al snel kwam daar een derde doel bij: natuur op papier, om informatie te verzamelen over dat deel van de natuur waarvoor simpelweg geen plaats was in de tuin of in het museum. Het gebouw waarin de bibliotheek nog steeds is gevestigd, dateert uit 1868 en werd ontworpen door Gerlof Salm (1831-1897). De manuscripten, gedrukte boeken, tekeningen, aquarellen, tijdschriften en archieven behoren tot het mooiste wat de geschiedenis van de natuur te bieden heeft.
Sinds 2005 is de collectie een van de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam, onlangs omgedoopt tot het Allard Pierson. Alle activiteiten in de bibliotheek staan in dienst van de kerndoelen van de universiteit; onderzoek, onderwijs en activiteiten die de resultaten van dat onderzoek en onderwijs zichtbaar maken voor een groot publiek.
Sinds de universiteit het gebouw en de collectie breed onder de aandacht bracht, vonden steeds meer mensen de weg naar de Artis Bibliotheek. Dat is geen verrassing als je bedenkt dat de collectie, die zich nog steeds in haar oorspronkelijke, 19e-eeuwse omgeving bevindt, bestaat uit prachtige boeken, tekeningen e.d., gemaakt en geschreven door mensen als Maria Sibylla Merian, Carolus Linnaeus, François Levaillant, John Gould en Charles Darwin, van wie de bibliotheek zelfs brieven aan de Amsterdamse hoogleraar plantkunde Hugo de Vries bewaart.

Organisatie: afdeling Zuid.

Bereikbaar

tram 14